Verksamhetsansvarig elisabeth.westman@ntf.se +46 705 355 218
Här visas våra senaste pressmeddelanden.
Bra, men inte tillräckligt. Det säger forskare vid VTI och NTF om förändringen av trafikförordningen för A-traktorer som regeringen nyligen beslutade om. Också körkortsutbildningen måste göras om, ...
Över 13 000 gående skadas årligen i trafiken och den vanligaste olyckstypen är halkolyckor vintertid. NTF arbetar för att minska antalet fallolyckor och har därför undersökt hur väl snöröjning och ...
Medelhastigheten på kommunala gator har minskat, men förarna behöver fortfarande bli bättre på att hålla hastigheterna, framför allt på gator med hastighetsgräns 40 km/tim. Det visar den årliga tät...
Här visas de senaste 7 dagarnas artiklar.
Falu Kuriren, ons 27 sep 2023
Sedan halkbanan invigdes har NTF Dalarna utbildat ungefär 120 000 körkortselever i halkkörning och risker i vägtrafiken, bland annat vikten av att hålla rätt hastighet och att inte köra bil påverkad av alkohol eller andra droger. Forskning visar dessutom att varje krona som satsas på det förebyggande trafiksäkerhetsarbetet ger ungefär åtta kronor tillbaka i minskade samhällskostnader orsakade av trafikolyckor. Därför borde Gabriel Ehrling Perers som skattebetalare i stället vara glad över att den verksamhet som NTF Dalarna bedriver innebär en mångdubbelt större besparing av offentliga medel jämfört med de eventuella hyresintäkter som Falu kommun kunde ha fått med ett annat avtal. NTF Dalarna har dessutom erbjudit sig att köpa marken där trafikövningsplatsen ligger. Då kan kommunen bli av med ett avtal som upplevs ofördelaktigt samtidigt som NTF Dalarna kan fortsätta den samhällsnyttiga verksamhet som ett förebyggande trafiksäkerhetsarbete de facto är. NTF Dalarna är en folkrörelsebaserad, allmännyttig och ideell organisation som arbetar för ökad trafiksäkerhet och folkhälsa i Dalarna. Att en ideell organisation inte kan bekosta en komplett trafikövningsplats förstod Falu kommun redan år 1985 när avtalet skrevs och dagens halkbana etablerades. Hans Moberg Verksamhetschef NTF Dalarna Hans Moberg är VD för NTF i Dalarna. Bild: Karin Sundin
Replik på Gabriel Erling Perers ledare i FK 25/9 På ledarplats i Falu-Kuriren ondgör sig Gabriel Ehrling Perers över att NTF Dalarna haft gratis hyra hos Falu kommun i 38 år. Låt mig först konstatera att NTF Dalarna alltid har fullgjort sina ekonomiska åtaganden enligt avtalet och att det inte har varit gratis. Att Falu kommun själva valde att ingå det aktuella avtalet med NTF Dalarna och, i samråd med Kopparbergs läns landsting (i dag Region Dalarna) och Borlänge kommun, åta sig att anlägga en trafikövningsplats på Ingarvet i Falun kan knappast NTF Dalarna lastas för. NTF Dalarna å sin sida åtog sig att tillhandahålla den obligatoriska riskutbildningen som ingår i körkortsutbildningen, till Dalarnas befolkning. Sedan halkbanan invigdes har NTF Dalarna utbildat ungefär 120 000 körkortselever i halkkörning och risker i vägtrafiken, bland annat vikten av att hålla rätt hastighet och att inte köra bil påverkad av alkohol eller andra droger. Forskning visar dessutom att varje krona som satsas på det förebyggande trafiksäkerhetsarbetet ger ungefär åtta kronor tillbaka i minskade samhällskostnader orsakade av trafikolyckor. Därför borde Gabriel Ehrling Perers som skattebetalare i stället vara glad över att den verksamhet som NTF Dalarna bedriver innebär en mångdubbelt större besparing av offentliga medel jämfört med de eventuella hyresintäkter som Falu kommun kunde ha fått med ett annat avtal.
Debatt NTF: Vi har erbjudit oss att köpa halkbanan
Statens väg- och transportforskningsinstitut, ons 27 sep 2023
Mattias Hjort är forskningsledare inom däck och väginteraktion på VTI och är med och framställer den årliga däckrazziarapporten. I videon förklarar Mattias mer om hur en däckrazzia går till och vad som är bra att tänka på när det gäller att underhålla sina däck. Däckrazzia är en samverkan mellan Energimyndigheten, VTI (Statens väg- och transportforskningsinstitut), Däckbranschens informationsråd, trafiksäkerhetsorganisationen NTF och Bilprovningen.
Dalademokraten.se, mån 25 sep 2023
Därför styrde man ut dem på gatorna istället men det verkar funka sådär, säger Hans Moberg. Siffror från Transsportstyrelsen visar att det under 2022 skedde 119 olyckor i Dalarna med minst en elsparkcykel inblandad. Hans Moberg tror att en av anledningarna till de många olyckorna är att folk inte känner till reglerna när man kör elsparkcykel. Han hänvisar till en enkätundersökning som NTF själva gjort som visade att 2 av 3 inte känner till eller känner sig osäkra på reglerna. – Jag tror inte vi behöver fler regler, men människor behöver följa dem. Det är den svåra biten att nå ut med informationen. Annars är risken att det blir för mycket olyckor och då förbjuder man för uthyrning, säger Moberg. Fakta Antal olyckor i Dalarna med minst en elsparkcykel inblandad: Källa: Transsportstyrelsen Nyligen visade en studie att drygt 1 700 personer sökte vård för frakturer efter elsparkcykelolyckor mellan april 2019 och december 2022 i Sverige.
Elsparksolyckorna ökar i Dalarna och en av anledningarna till det tror Hans Moberg, verksamhetsansvarig Nationella trafiksäkerhetsförbundet Dalarna, är att folk inte känner till reglerna. – Det är ju inget fel på transportmedlet egentligen, det är otroligt smidigt, men det följs inte så mycket regler, säger han. Från och med 1 september förra året blev det förbjudet att köra elsparkcykel på gångbanor och trottoarer. Man beslutade även tidigare samma år om ett parkeringsförbud för elsparkcyklarna på trottoarer samt gång- och cykelbanor.
Avesta Tidning, mån 25 sep 2023
25 september 2023 18:08 Hans Moberg är vd för NTF i Dalarna. Halkbanan i Falun har organisationen ”hyrt” gratis i 38 år. Bild: Karin Sundin Unga i Dalarna som ska ta körkort får ofta ta en tur till halkbanan på Ingarvet i Falun. Den anläggningen har nu kommit i fokus sedan Falu kommun sagt upp avtalet med Trafiksäkerhetsförbundet NTF, som driver anläggningen. Detta skedde så sent som i juni. Redan prenumerant?
Nyheter P4 Sörmland, lör 23 sep 2023
Nyheter. Nyheter i P4 Sörmland halv tolv. Först ska det handla om användningen av cykelhjälm bland barn. Fyra av fem barn under 15 år använder cykelhjälm men färre gör det i socialt utsatta områden. Lars Norrkvist är verksamhetschef på NTF i Sörmland. När vi ser om vi ser i sådana områden då är det vanligare att barn är utan cykelhjälm. Sen om de är från utlandsfödda föräldrar eller inte men det är ju barn i det som vi kallar för miljonområdena. Där är cykelanvändningen lägre cykelhjälmsanvändningen lägre. Lars Norrkvist säger att det är svårt att nå ut med information om att barn under 15 år enligt lag måste ha hjälm.
Sveriges Radio, lör 23 sep 2023
Lyssna från tidpunkt: Publicerat idag kl 11.00 Fyra av fem barn under 15 år använder cykelhjälm. Men det är färre som gör det i socialt utsatta områden, enligt trafikorganisationen NTF. Ameer Al-Hasoon p4sormland@sr.se Foto: Åserud, Lise/NTB.
Nyheter P4 Sörmland, fre 22 sep 2023
Ja alltså sex vargar är ju framtaget för att det är den genomsnittliga storleken på ett revir i Sverige under året. Det viktiga är egentligen inte att skjuta sex vargar. Det viktiga är att följa syftet att tömma reviret för att minska tätheten. Och Urban Hedqvist var den som intervjuade. Så ska vi till en väg utanför en skola där det körs alldeles för fort. För en månad sedan mätte NTF hastigheten utanför Råby skola i Nyköping och de fick uppleva bilar som körde över hundra kilometer i timmen på 50 sträckan utanför skolan. Mattias Olsson är förälder och har barn på skolan och bor också i området. Men det är ju läskigt såklart när vi har barn i närheten barn som bor som inte kan gå till skolan själva på grund av att hastigheten inte hålls.
Sex vargar är framtaget för att det är den genomsnittliga storleken på ett revir i Sverige under året. Det viktiga är inte att skjuta sex vargar. Det viktiga är att tömma reviret för att minska tätheten. Urban Hedqvist var det som intervjuade viltanläggaren Marcus Södling. Så ska vi till en väg utanför en skola där det körs alldeles för fort. För en månad sen mätte NTF hastigheten utanför Råby skola i Nyköping. De fick uppleva bilar som körde över 100 km i timmen på 50-sträckan utanför skolan. Mattias Olsson är förälder och har barn på skolan och bor också i området. Det är läskigt när vi har barn i närheten och barn som bor som inte kan gå till skolan på grund av att hastigheten inte hålls.
Så ska jag köra en timme för att komma till jobb och sen jobba 24 timmar. Ja då blir den timmen inte så lång. Men ska jag köra en timme och sen bara jobba ett timme. Då blir den timmen mycket längre. Och reporter här är Erik Wished. Så ska vi till en väg utanför en skola där det körs alldeles för fort? För en månad sen mätte MTF hastigheten utanför Råby skola i Nyköping. Och de fick uppleva bilar som körde över 100 km i timmen på 50 sträckan utanför skolan. Mattias Olsson är förälder och har barn på skolan och bor också i området. Nej men det är ju läskigt såklart. När vi har barn i närheten. Barn som bor som inte kan gå till skolan själva på grund av att hastigheten inte hålls. Och hur blir det för dina barn då?
Sveriges Radio, fre 22 sep 2023
Lyssna från tidpunkt: Publicerat idag kl 08.19 För en månad sen mätte Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF, hastigheten utanför en skola i Nyköping och de fick uppleva bilar som körde över 100 km/h. ”Det är ju läskigt så klart när vi har barn i närheten”, säger föräldern Mattias Olsson med barnen Ville och Pelle. Anneli Koskinen p4sormland@sverigesradio.se Föräldern Mattias Olsson med barnen Ville och Pelle vid skolan där många kör för fort. Foto: Anneli Koskinen / Sveriges Radio.
Morgon i P4 Sörmland, fre 22 sep 2023
Oskar Lindros. Från och med du. Peter Widén har tittat in här. Det handlar om lokala nyheter och om... Hur säger det? Fartårar? Det gör vi. För en månad sedan så mätte NTF hastigheten utanför Råby skola i Nyköping. Då upptäckte de bilar som körde över 100 km i timmen på den här sträckan utanför skolan. Det är en 50-sträcka. Mattias Olsson har norrbarn i skolan och bor i området. Det är läskigt när vi har barn i närheten. Barn som bor som inte kan gå till skolan på grund av att hastigheten inte hålls.
Ser ni någonting där ute i trafiken som ni vill tipsa oss om då når ni oss på 020 999 444. Från Johanna till Peter Vidén, lokala nyheter. Då handlar det om bilister som kör lite för fort. Ja, eller mycket för fort. Fartårar kan man väl säga, enkelt uttryckt. Det är i alla fall så. För en månad sen så mätte ju NTF hastigheten utanför Roby skolan i Nyköping. De fick uppleva bilar som körde över 100 km i timmen på den här sträckan utanför skolan som är en 50-sträcka. Vår reporter Anneli Koskinen var utanför skolan i morse och träffade föräldrar och elever. Vi hör vad Mattias Olsson säger om barn i skolan och bor i området. Det är ju läskigt såklart när vi har barn i närheten. Barn som bor som inte kan gå till skolan själva på grund av att hastigheten inte hålls.
är mäktiga djur. Take your mama med Scissor Sisters hör ni i P4 Sörmland. För en månad sen mätte trafikorganisationen NTF hastigheten utanför Robi skola i Nyköping. Det visade sig att bilisterna en del körde riktigt fort. Alldeles för fort jämfört med vad man får köra där. Det har gjort att vår reporter Anneli Koskinen har tagit sig dit. Varsågod Anneli. Precis, jag är här längs väg 53 som går utanför Nyköping mot Malmköping. Man mätte hastigheten här. Vissa körde över 100 km i timmen trots att det är 50 km i timmen de tider skolan är igång.
Oskar Lindros. Från och med du. Peter Widén har tittat in här. Det handlar om lokala nyheter och om... Hur säger det? Fartårar? Det gör vi. För en månad sedan så mätte NTF hastigheten utanför Råby skola i Nyköping. Då upptäckte de bilar som körde över 100 km i timmen på den här sträckan utanför skolan. Det är en 50-sträcka. Mattias Olsson har norrbarn i skolan och bor i området. Det är läskigt när vi har barn i närheten. Barn som bor som inte kan gå till skolan på grund av att hastigheten inte hålls. Hur blir det för dina barn? Vi får lov att köra dem.
I höjd med Sundtorp är det. I övrigt så verkar det rulla på bra ute på vägarna och inga större störningar i tågtrafiken heller. Tipsa oss på Trafikredaktionen, det kan ni göra på 020 999 444. Tack för det Johanna på Trafikredaktionen. Så tar vi och vänder oss till Peter Vidén som är på Nyhetsredaktionen och då handlar det också om trafik. Ja det gör det, för en månad sen så mätte NTF-hastigheten utanför Robi skola i Nyköping. De märkte att bilar körde över 100 km i timmen på den här sträckan utanför skolan som är en 50-sträcka. Vår reporter Anneli Koskinen var där tidigare i morse och träffade några berörda. Nej men det är ju läskigt såklart när vi har barn i närheten, barn som bor som inte kan gå till skolan själva på grund av att hastigheten inte hålls. Hur blir det för dina barn då?
Det har gjort att vår reporter Anneli Koskinen har tagit sig dit. Varsågod Anneli. Precis, jag är här längs väg 53 som går utanför Nyköping mot Malmköping. Man mätte hastigheten här. Vissa körde över 100 km i timmen trots att det är 50 km i timmen de tider skolan är igång. Mellan 7 och 18 tror jag det var. Lars Nordqvist från NTF, Trafiksäkerhetsförbundet, är här. Det var ni som gjorde mätningarna. Jag har också med mig en förälder som heter Mattias Olsson. Jag börjar med dig Mattias. Vad tänker du om att folk har kört i över 100 km i timmen på den här vägen? Det är läskigt såklart när vi har barn i närheten. Barn som bor som inte kan gå till skolan själva på grund av att hastigheten inte hålls.
Vi får lov att köra dem. Vi vågar inte släppa dem helt enkelt. Det finns ju inte ens ett övergångsställe här. Hur skulle ni vilja att det såg ut då? Vad skulle ni vilja ha för lösning? I bästa av världen skulle det vara en gångtunnel såklart. Men åtminstone sänkt hastighet och framförallt ett övergångsställe och belysning. Nu skakar Lars Nordqvist från NTF på huvudet. Du vill inte att man ska ha ett övergångsställe. Varför inte? Ett övergångsställe gör att jag som fotgängare känner mig lite tryggare. Jag har en benägenhet att lättare gå över. Om det kommer en bil i 100 km i timmen eller det behövs inte ens den hastigheten. Så kommer det att bli en katastrof. Därför är det här som finns här nu kallat för annanordnad passage.
Det som skulle vara en framkomlig väg är att nån form av farthinder eller naturligtvis den här gångtunneln vore det absolut bästa. Eller en övergång. Passagen sker i olika plan. Då är det en säker passage. En passage som ser ut så här kommer aldrig att bli säker hur man än gör. Nu börjar solen lysa litegrann på oss här i Råby, alltså utanför Nyköping. Lars Nordqvist från NTF och Mattias Olsson, förälder som bor här i Råby också. Tack för att
Ser ni någonting där ute i trafiken som ni vill tipsa oss om då når ni oss på 020 999 444. Från Johanna till Peter Vidén, lokala nyheter. Då handlar det om bilister som kör lite för fort. Ja, eller mycket för fort. Fartårar kan man väl säga, enkelt uttryckt. Det är i alla fall så. För en månad sen så mätte ju NTF hastigheten utanför Roby skolan i Nyköping. De fick uppleva bilar som körde över 100 km i timmen på den här sträckan utanför skolan som är en 50-sträcka. Vår reporter Anneli Koskinen var utanför skolan i morse och träffade föräldrar och elever. Vi hör vad Mattias Olsson säger om barn i skolan och bor i området. Det är ju läskigt såklart när vi har barn i närheten.
I övrigt så verkar det rulla på bra ute på vägarna och inga större störningar i tågtrafiken heller. Tipsa oss på Trafikredaktionen, det kan ni göra på 020 999 444. Tack för det Johanna på Trafikredaktionen. Så tar vi och vänder oss till Peter Vidén som är på Nyhetsredaktionen och då handlar det också om trafik. Ja det gör det, för en månad sen så mätte NTF-hastigheten utanför Robi skola i Nyköping. De märkte att bilar körde över 100 km i timmen på den här sträckan utanför skolan som är en 50-sträcka. Vår reporter Anneli Koskinen var där tidigare i morse och träffade några berörda. Nej men det är ju läskigt såklart när vi har barn i närheten, barn som bor som inte kan gå till skolan själva på grund av att hastigheten inte hålls.
Örebronyheter, tor 21 sep 2023
. Om den som kör är yngre än 15 år krävs hjälm, men vi rekommenderar att alla som cyklar ska använda hjälm. . Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel. . Det är inte tillåtet att parkera en elsparkcykel på en gång- eller cykelbana, om det inte finns en uppställningsplats eller anordning för parkering av cyklar. Sverige Örebronyheter Källa: NTF NTF:s enkätundersökning genomfördes av Nordic Viewpoint under två veckor i augusti 2023. Totalt svarade 1023 personer från följande städer: Borås, Eskilstuna, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Linköping, Lund, Malmö, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Varberg, Västerås och Örebro.
Förarnas beteende och brist på kunskap gör att många är negativt inställda till elsparkcyklar som fordon. – Vissa ser elsparkcyklar som ett smidigt och miljövänligt sätt att ta sig fram genom staden medan andra anser att de är livsfarliga. Flera uttrycker oro över bristande efterlevnad av trafikregler, aggressiva körstilar och att de är farliga för fotgängare, berättar Malin Lundgren på NTF Väst. Nästan 30% har inte koll på förbudet att köra på gångbanor och trottoarer. 23% saknar kunskap om att parkering inte är tillåten på gångbanor, trottoarer och cykelbanor. – Många missar att elsparkcykel faktiskt klassas som en cykel i de flesta fall. Det handlar om var man får köra och hur elsparkcykeln och du som förare ska vara utrustad. Vi behöver öka kunskapen om vad som gäller.
23% saknar kunskap om att parkering inte är tillåten på gångbanor, trottoarer och cykelbanor. – Många missar att elsparkcykel faktiskt klassas som en cykel i de flesta fall. Det handlar om var man får köra och hur elsparkcykeln och du som förare ska vara utrustad. Vi behöver öka kunskapen om vad som gäller. Inte minst hos föräldrar som skjutsar sina barn på elsparkcyklar eller låter barnen köra själva utan hjälm, menar Malin Lundgren, NTF Väst. Detta gäller för elsparkcyklar: Elsparkcyklar ska köras på samma sätt som andra cyklar. Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar, det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana. . Elsparkcykeln ska ha bromsar och ringklocka. . Kör du i mörker ska elsparkcykeln ha fram- och baklyse samt vara utrustad med reflexer.
Olyckorna med elsparkcyklar ökar, två av tre har inte koll på reglerna. I september förra året infördes nya regler för elsparkcyklar. Målet var att förbättra framkomligheten, trafiksäkerheten och skapa trygghet för alla de som rör sig på våra gångbanor. Men reglerna är oklara för många, och flera är negativt inställda till elsparkcyklar som en del av stadstrafiken. Uppgifterna kommer från en enkät som på uppdrag från Nationella trafiksäkerhetsförbundet NTF genomförts för att undersöka kännedomen om reglerna för elsparkcyklar. Drygt 1000 personer från 16 städer där det finns uthyrning av elsparkcyklar svarade. Resultaten visar att det finns delade meningar kring allmänhetens förståelse och upplevelser av detta transportalternativ. Okunskap om både nya och tidigare regler De nya reglerna gäller parkeringsförbud på gångbanor, trottoarer och cykelbanor samt körförbud på gångbanor och trottoarer. Men ett år efter att de nya reglerna infördes har majoriteten alltså inte koll på vad som gäller.
Där svarade hela 33% att de inte känner till lagkravet om hjälm och 22% vet inte att det är förbjudet att skjutsa på en elsparkcykel. – Vi är inte förvånade över resultatet. Vi ser föräldrar som skjutsar sina barn på elsparkcyklar till skolan och vi ser barn som kör utan hjälm. Och att parkeringsreglerna inte följs har ju länge varit en het fråga, säger Malin Lundgren, verksamhetschef på NTF Väst. Många negativa till elsparkcyklar Statistiken visar att antalet olyckor där elsparkcyklar är inblandade ökar. Förarnas beteende och brist på kunskap gör att många är negativt inställda till elsparkcyklar som fordon. – Vissa ser elsparkcyklar som ett smidigt och miljövänligt sätt att ta sig fram genom staden medan andra anser att de är livsfarliga. Flera uttrycker oro över bristande efterlevnad av trafikregler, aggressiva körstilar och att de är farliga för fotgängare, berättar Malin Lundgren på NTF Väst.
Teknikens Värld, tor 21 sep 2023
Bristen på kunskap och förarnas beteende bidrar till att olycksantalet ökar, 2021 rapporterades det om 2 445 olyckor där en elsparkcykel var inblandad. 2022 ökade det till 3 283 inrapporterade olyckor. – Vi är inte förvånade över resultatet. Vi ser föräldrar som skjutsar sina barn på elsparkcyklar till skolan och vi ser barn som kör utan hjälm. Och att parkeringsreglerna inte följs har ju länge varit en het fråga, säger Malin Lundgren som är verksamhetschef på NTF Väst. Ungefär var tredje person har inte heller kännedom om att det är förbjudet att köra på trottoarer och gångbanor och var femte person vet inte om att man inte får parkera elsparkcyklar på gångbanor, trottoarer eller cykelbanor. – Vi behöver öka kunskapen om vad som gäller. Inte minst hos föräldrar som skjutsar sina barn på elsparkcyklar eller låter sina barn köra själva utan hjälm, avslutar Malin Lundgren på NTF.
Ungefär var tredje person har inte heller kännedom om att det är förbjudet att köra på trottoarer och gångbanor och var femte person vet inte om att man inte får parkera elsparkcyklar på gångbanor, trottoarer eller cykelbanor. – Vi behöver öka kunskapen om vad som gäller. Inte minst hos föräldrar som skjutsar sina barn på elsparkcyklar eller låter sina barn köra själva utan hjälm, avslutar Malin Lundgren på NTF. Så säger regelverket gällande elsparkcykel Provkörning av Kymco CV3
Två av tre har inte koll på de nya reglerna som infördes i september förra året. Under 2022 rapporterades 3 283 olyckor varav fyra stycken med dödlig utgång. Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF , gav Nordic Viewpoint i uppdrag att genomföra en enkätundersökning som gav svaret att hela 65 procent av de medverkande svarade att de inte känner till eller känner sig osäkra på reglerna som kretsar kring elsparkcyklar. I september 2022 infördes nya regler för att förbättra trafiksäkerheten, underlätta framkomligheten och skapa större trygghet för alla som rör sig på gångbanor och trottoarer.